Amerika Birleşik Devletleri Dünyanın muhteşem yerleri

9/11 Memorial & Museum (11 Eylül Anıtı ve Müzesi) New York

Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi (The National September 11 Memorial & Museum) veya 9/11 Memorial & Museum 11 Eylül 2001 günü Amerika Birleşik Devletleri’nde gerçekleşen 2977 kişinin ölümüne yol açan saldırılarda ölenlerin hatırasını yaşatmak için New York’ta saldırı sırasında yıkılan Dünya Ticaret Merkezi’nin bulunduğu yerde açılan müzenin adıdır.

9/11 olayları veya 11 Eylül Saldırıları sırasında İkiz Kuleler olarak anılan Dünya Ticaret Merkezi

9/11 olayları veya 11 Eylül Saldırıları

11 Eylül 2001 tarihinde El-Kaide terör örgütüne bağlı teröristler tarafından kaçırılan uçaklar ile Amerika Birleşik Devletleri’nde iki farklı noktaya yapılan saldırılar 11 Eylül saldırıları veya 9/11 olayları olarak anılmış, Dünya Ticaret Merkezi ve Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı karargâhı Pentagon’a yapılmıştır. ABD’de iç sefer gerçekleştirilen dört yolcu uçağı, El-Kaide terör örgütü üyesi 19 kişi tarafından kaçırıldıktan sonra bunların ikisi iki uçak Dünya Ticaret Merkezi‘nin (World Trade Center) kuzey ve güney kulelerine çarptırılarak 110 katlı iki binanın çökmesine sebep olmuştur. Kaçırılan üçüncü uçak Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı karargâhı Pentagon’a çarparak, binanın batı cephesinin büyük bölümünün yıkılmasına neden olurken, dördüncü uçaktaki teröristler, Washington’u hedeflemişse de yolcuların korsanlara yaptığı müdahale sonucunda, uçak Pensilvanya eyaletindeki Shanksville yakınlarına düşmüştür. Saldırıdan sonra El-Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin, yaptığı açıklamada gerçekleştirilen saldırıların sorumluluğunu reddetmişse de 2004 yılında yayınladığı bir videoda saldırıların sorumluluğunu kabul etmiştir. 9/11 olayları ardından ABD hükümeti Terörizmle Savaş adlı bir kampanya başlatarak, El-Kaide terör örgütünün etkin bir şekilde faaliyette olduğu Afganistan ve diğer ülkelere çeşitli saldırılar yapılmış, 2011’in Mayıs ayında gerçekleştirilen bir operasyon sırasında Usame Bin Ladin öldürülmüştür. 11 Eylül saldırılarının ardından birçok komplo teorisi de ortaya atılmış

Ground Zero, New York City
9/11 olayları veya 11 Eylül Saldırıları sonrasında İkiz Kulelerin (Twin Towers) durumu

olup bunların en bilineni Afganistan’a yapılmak istenen müdahalenin ülke ve dünya kamuoyunun da desteklemesi için terör eylemlerine göz yumulduğu ya da bilerek yapıldığı şeklinde olmuştur.

9/11 Memorial & Museum

11 Eylül Anıtı, 11 Eylül saldırıları sırasında tahrip edilen İkiz Kuleler’in eski yeri olan Dünya Ticaret Merkezi’nde yer almakta olup, Dünya Ticaret Merkezi sahasındaki anıt ve müze için fon toplamak, programlamak ve işletmek olan kar amacı gütmeyen bir kuruluş tarafından işletilmektedir. Dünya Ticaret Merkezi’nin saldırı ve tahribatının hemen ardından 9/11 kurbanları ve kurtarma operasyonlarına katılanlar için bir anıt yapımı planlanmıştır. Dünya Ticaret Merkezi Sitesi Anma Yarışması’nın galibi, New York ve San Francisco merkezli bir firma olan Handel Architects’in israil mimarı Michael Arad olmuştur. Aşağı Manhattan Bölgesi’nde geçmişte Dünya Ticaret Merkezi İkiz Kuleler’in bulunduğu noktada, yaklaşık 30 dönümlük arazi üzerinde yapılan Anma meydanı 400’e yakın beyaz meşe ağacının çevrelediği kentin ortasında 30 dönümlük arazide kamusal bir meydan yaratmıştır. Meydanın merkezine, anıta doğru ilerleyen ziyaretçiler uçsuz bucaksız meydanda İkiz Kulelerin ayak izleri gibi duran şelaleleriyle birlikte 9 m derinliğe ulaşan iki adet yansıtma havuzu ile karşılaşmaktadır. Şelalelerin kaynağı olan 2,5 metre genişliğinde ve yarım metre yüksekliğindeki tablalar Virginia ocaklarından çıkarılan koyu gri granitlerle kaplanmıştır. Saldırıda hayatını kaybedenlerin isimleri koyu renkli bronz panellere kazınmış olup, geceleri her isim yumuşak bir ışıkla aydınlatılmaktadır. Dünya Ticaret Merkezi Memorial Vakfı (The World Trade Center Memorial Foundation) 2007’de Ulusal 11 Eylül Anıtı ve Müzesi (National September 11 Memorial & Museum) olarak yeniden adlandırılmıştır. Anıt, saldırıların onuncu yıldönümü dolayısıyla ile 11 Eylül 2011 tarihinde düzenlenen bir törenin ertesi gün halka açılmıştır. Müze ise 15 Mayıs 2014’te Michael Bloomberg ve Başkan Barack Obama’nın sözlerinden sonra 21 Mayıs’ta halka açılmıştır.

9/11 Memorial & Museum’da saldırıda hayatını kaybeden kurbanların adları. Dünya Ticaret Merkezi Anıtı, Manhattan New York

Müzede Kaçırılmaması gerekenler

İkiz Yansıtma Havuzları (Twin Reflecting Pools)

Krize Karşı: Amerika Saldırı Altında (Facing Crisis: America Under Attack) filmi

Kurtulan ağaç (Survivor Treebinaların çöküşünden inanılmaz şekilde kurtulan armut ağacı

Vakıf Salonu (Foundation Hall)

Ground Zero Müzesi (Ground Zero Museum)

Bir zamanlar Dünya Ticaret Merkezi, (World Trade Center), New York City

Müzeye Girmeden önce dikkat edilmesi Gerekenler

Yaz mevsimlerde aşırı kalabalık yüzünden izdiham olabileceğinden hazırlıklı olmanız tavsiye edilir. Müzede yakınlarını kaybedenlerin olabileceğini ve anılarının

Dünya Ticaret Merkezi (World Trade Center) anıt. 9/11 MEemorial, New York

henüz taze olduğunu dikkate alarak olduğunca sessiz ve saygılı olmanız iyi olacaktır. Müze içerisindeki sergiler, 10 yaşın altındaki çocuklar için uygun olmayabileceği gibi gürültü yapmaları da can sıkıcı olabilir. Müzeye girmeden önce güvenlik taraması zorunlu olup, içeriye 8 x 17 x 19 inch (20 x 43 x 48 cm) den daha büyük çantalar sokulmamaktadır.

9/11 Memorial & Museum (11 Eylül Anıtı ve Müzesi) New York Gezisi

11 Eylül Müzesi ve anıt her gün 7:30 a.m. 9 p.m arasında açıktır. Müzeye giriş ücreti yetişkin $24, çocuk (7–12) $15, genç (13–17) $20, yaşlı (65+) $20, Üniversite öğrencisi $20’dir. New York Pass ile ücretsiz, New York Explorer Pass ile % 50 indirimli, New York City Pass ile % 40 indirimli, New York City Pass ile kent içinde seçeceğiniz üç müzeden birisi olma durumunda 9/11 Memorial & Museum’a bedava girebilirsiniz. Saldırılarda hayatını kurbanların aileleri ile ABD ordusunda aktif olarak görev yapan askerler ise ücretsiz kabul edilmektedir. Haftada bir gün Salı günleri 17:00 (5 p.m.) sonrasında 21:00’a dek 4 saat bouunca herkes için ücretsiz kabul mümkünse de müzeye son kabul saati 19:00’dır.

9/11 Memorial & Museum  Website https://www.911memorial.org

New York Pass https://www.newyorkpass.com

9/11 Memorial & Museum Nerede?